woensdag, maart 30, 2011

Convocatie promotie

Kampen, april 2011


L.S.,

Graag nodigt het Archief- en Documentatiecentrum u uit voor de promotie van Ewout Klei op het proefschrift

‘Klein maar krachtig, dat maakt ons uniek’. Een geschiedenis van het GPV, 1948-2003.

De promotie vindt plaats op woensdag 25 mei 2011 aan de Theologische Universiteit Kampen, op de locatie Lemkerzaal in de Broederkerk, Broederstraat 16 te Kampen, en vangt aan om 11 uur.

Ter informatie over het proefschrift het volgende:
Het Gereformeerd Politiek Verbond, dat in 2000 in de ChristenUnie opging, had twee kanten. Enerzijds was het GPV een degelijke partij, die gerespecteerde parlementariërs voortbracht. Anderzijds vormde het GPV een besloten wereld, met een eigen jargon en torenhoge conflictstof. Ook was de partij zeer nationalistisch en sympathiseerde ze tot in de jaren tachtig met de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika.
Drie gezichtspunten staan in ‘Klein maar krachtig, dat maakt ons uniek’ centraal: de partijcultuur, de politieke relevantie en de ruimte die het GPV van de democratische meerderheid kreeg om als marginale minderheid een afwijkend standpunt te mogen verkondigen.
Alle hoogte- en dieptepunten uit de partijgeschiedenis passeren in het proefschrift de revue, zoals het optreden van Jongeling als ‘Bekende Nederlander’ in de jaren zestig, de mislukte poging van GPV-Kamerlid Bart Verbrugh om de komst van een kabinet-Den Uyl tegen te houden en Schutte’s pleidooi voor een CDA-VVD-GPV-regering.
Het GPV had nooit meer dan twee zetels in het parlement, maar was desondanks een kracht waar men rekening mee moest houden: mede dankzij de gedoogsteun van het GPV overleefde het kabinet-Van Agt I in 1980 een motie van wantrouwen.
Kleine partijen geven kleur aan de Nederlandse democratie. Die van het GPV was oranje.

Op de receptie na afloop van de promotie is het bij uitgever Bert Bakker verschenen boek verkrijgbaar voor €29,95.

Met vriendelijke groet,
Prof. dr. George Harinck
directeur

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.