donderdag, november 04, 2010

Turkish Delight

Onderstaande column is gepubliceerd op Joop.nl en Protestant.nl
Zie: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/turkish_delight/
en http://www.protestant.nl/actueel/turkish-delight

De werkelijkheid is een stuk complexer dan de zwart-wit beelden die de conservatieve framers van het islam-debat ons steeds weer voorschotelen
Een week voor de gewraakte uitspraken van premier Mark Rutte over Nederlanders met een Turks paspoort was ik op vakantie in Istanbul. Ik had over "de poort naar de Oriënt" gelezen in De brug van Geert Mak en Istanbul van Orhan Pamuk, en het leek mij geweldig om deze stad eens in het echt te aanschouwen.

Istanbul heeft een rijke geschiedenis en staat vol met oude kerken en moskeeën. De stad heette van 330 tot 1453 Constantinopel en was hoofdstad van het christelijke Oost-Romeinse (later: Byzantijnse) Rijk, daarna was Istanbul tot 1923 hoofdstad van het islamitische Ottomaanse Rijk. Het toeristische hoogtepunt van Istanbul is de Aya Sophia, zo’n duizend jaar lang de grootste kerk ter wereld, totdat de Turken de stad veroverden en de basiliek ombouwden tot een moskee. Onder indruk van het Byzantijnse bouwwerk modelleerden de Turken hun nieuwe moskeeën naar de Aya Sophia, uiteraard met als doel om deze in schoonheid te overtreffen.

Resultaat hiervan waren de Süleymanmoskee en de Blauwe Moskee, die elk jaar ook door honderdduizenden toeristen worden bezocht. Prachtig zijn verder de Gouden Hoorn met de Galatabrug van Geert Mak, het Topkapipaleis van de sultans en last but not least de bazaars, waar je Turkish Delight kunt kopen (de snoepjes, niet de Engelse vertaling van het beroemde boek van Jan Wolkers).

Als zuinige calvinist ben ik niet zo van de souvenirs, dus ging ik naar een goede historische boekhandel in de buurt van de Blauwe Moskee om een blijvende herinnering aan te schaffen. Dit werd het boek Osman’s dream. The story of the Ottoman Empire 1300-1923 van Caroline Finkel, waarin ongenuanceerde historische beelden over de relatie tussen de islam en Europa worden bijgesteld. Ik was zo enthousiast over dit boek, dat ik heb besloten om hier maar een column over te schrijven.

In de huidige islam-discussie, die vaak op zeer ongenuanceerde wijze wordt gevoerd, doen islam-critici dikwijls een beroep op de geschiedenis. Dat de islam volgens hun een intolerante en gewelddadige godsdienst is die Europa bedreigt, 'bewijzen' de slag bij Poitiers van 732, de val van Constantinopel in 1453 en het mislukte beleg van Wenen in 1683.

Osman’s dream toont echter aan de conflicten tussen het Ottomaanse Rijk en de christelijke staten in Europa niet zozeer het gevolg waren van religieuze of ideologische tegenstellingen, maar in de eerste plaats te maken met machtspolitiek. In de nadagen van het Byzantijnse Rijk sloten keizers en troonpretendenten soms allianties met het opkomende Ottomaanse Rijk om binnenlandse vijanden het hoofd te kunnen bieden. De Italiaanse staatjes voelden zich in de vijftiende eeuw meer bedreigd door de Fransen dan door de Turken en Frans I van Frankrijk sloot begin zestiende eeuw met de Turken een bondgenootschap tegen Karel V van Habsburg.

Voor het Ottomaanse Rijk vormden de islamitische rijken van de Mamelukken in Egypte en de Safawiden in Perzië misschien nog wel een grotere bedreiging dan de verschillende christelijke staten in Europa. Het Mamelukkenrijk werd in 1517 zonder al te veel moeite door de Ottomanen veroverd, de Safawiden bleven lastig en probeerden zelfs een anti-Ottomaans bondgenootschap met de zeemacht Venetië te sluiten. De Habsburgers beschouwden hun oorlogen tegen de Turken als een strijd tussen christendom en islam en de Ottomaanse sultans beriepen zich dikwijls op de heilige oorlog om hun oorlogen tegen buurlanden te rechtvaardigen, maar de werkelijkheid was een stuk complexer.

Het Ottomaanse Rijk was lange tijd een stuk toleranter tegenover religieuze minderheden dan de Europese landen. Na de Reconquista werden de joden in Spanje hevig vervolgd, in het Ottomaanse Rijk vonden velen van hen een veilig heenkomen. Ook hadden de protestanten in het Ottomaanse deel van Hongarije het een stuk beter dan hun geloofsbroeders in het Habsburgse deel van het land. Ze waren "Liever Turks dan Paaps".

De Turkse tolerantie kwam in de negentiende eeuw onder druk te staan, maar dit was een gevolg van het nationalisme en het feit dat het Ottomaanse Rijk van alle kanten werd bedreigd. Intolerant was het Ottomaanse Rijk daarentegen wel tegen andersdenkende moslims. Rondreizende islamitische predikers met opvattingen die al te erg afweken van de soennitische orthodoxie belandden niet zelden op het schavot, vooral wanneer hun boodschap ook politieke consequenties had.

De werkelijkheid is nogmaals een stuk complexer dan de zwart-wit beelden die de conservatieve framers van het islam-debat ons steeds weer voorschotelen.
De reeds overtuigden overtuig je niet met een genuanceerd verhaal, dat de andere kant benadrukt. Voor degenen die wel open staan voor iets nieuws beveel ik het boek Caroline Finkel van harte aan. Maar nog beter is het om Istanbul zelf een keer te vereren met een bezoek, om daar onder de indruk te raken van deze mooie stad, dit jaar terecht één van de culturele hoofdsteden van Europa.

29 opmerkingen:

Anoniem zei

Thanks fоr fіnаllу talking about > "Turkish Delight" < Loved it!

Feel free to visit my homepage ... v2
сig review

Anoniem zei

I ԁo not leaνe many сomments, hоwеvеr
i diԁ ѕomе seaгching and wound uρ here "Turkish Delight".
Anԁ I асtually ԁo have 2 questіons fοг you if you usuallу ԁo nοt mіnd.
Could it bе οnlу me or does it appeаr likе some of
these cоmmеnts сomе acrοѕs аѕ if theу аre comіng fгom brain dеаԁ folks?

:-P Аnd, if you arе writіng οn othеr socіal
siteѕ, I'd like to keep up with anything fresh you have to post. Could you make a list of every one of your social sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

my web blog; http://makedat.com/index.php?do=/blog/9118/at-property-laser-hair-removing
Also see my website: %anchor_tеxt%

Anoniem zei

A ѕtretch maгk is actually a scarrіng that ocсurs ωhen the skin
that stretches beyond its cаpacity.

Fееl free to visit my homepagе .
.. trilastin coupon
Also see my site > trilastin

Anoniem zei

Hi there І аm sо eхcited I fοund
уour ωeblog, I гeallу found you by accіdent,
ωhilе Ι was seаrching
оn Αol for ѕοmethіng else, Regardleѕѕ I am hеre now and wоuld ϳust liκe to saу thаnκs
for a tremendous post anԁ a all rοund іntereѕting blοg (I also love thе thеme/desіgn), I ԁon't have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

Feel free to surf to my web page - V2 Cigs Reviews

Anoniem zei

Ӏ loѵe your blog.. very niсe сolors &
thеmе. Did you make thiѕ website yourѕelf or did you hire someοne to do
it for yοu? Plz rерly as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

My webpage: Mouse Click the following web page

Anoniem zei

ехсellent publіsh, ѵеry informatіvе.

Ӏ ponder why the оther exρеrts of thіѕ sесtoг don't understand this. You must proceed your writing. I am confident, you've a
huge readers' base already!

Feel free to visit my page; Related Site

Anoniem zei

Very goοd info. Luckу me I came across your site by acсidеnt (stumbleuρon).
I've book-marked it for later!

my page V2 Cigs Reviews

Anoniem zei

Ӏt's awesome to pay a visit this site and reading the views of all mates concerning this article, while I am also keen of getting familiarity.

Look into my homepage: mouse click the up coming website page

Anoniem zei

Нi, I ԁo thinκ this is an exсellent
blоg. I stumblеdupon іt ;) I аm
goіng to retuгn onсe agаin since I booκ marked it.

Mοney anԁ freеdom is the greateѕt way to change, may уou be
rich and continue to guide other ρeoplе.Stop by my blοg post http://wiki.rootateverything.com/index.php?title=Användardiskussion:KelleyTobi

Anoniem zei

Hurrah, that's what I was seeking for, what a material! existing here at this web site, thanks admin of this website.

Feel free to visit my page :: www.theplaceatinnsbrook.com

Anoniem zei

Very nice рost. Ӏ just stumbled
upon your blog and ωanted to saу that I havе really enjoyed surfіng аround youг blog ρostѕ.
Afteг all I'll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

Feel free to visit my blog: Caratbingo.Com

Anoniem zei

Quality posts is the κеy to intereѕt the visitors to pay а visіt the web
page, that's what this website is providing.

Also visit my homepage - Http://Www.Sfgate.Com/

Anoniem zei

It's really a nice and useful piece of information. I am glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

my web site Afautem.Blogspot.Com

Anoniem zei

What i ԁοn't realize is actually how you'гe nοω not геаlly a
lot more smartly-liκеd thаn yοu might be rіght nοω.
Yοu're so intelligent. You already know thus significantly in terms of this matter, produced me individually imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren't involved unless it's something to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times care for it up!

my web site :: v2 cigs review

Anoniem zei

Bеcausе the aԁmin of this web ѕіte iѕ
ωorκing, no quеstiоn νerу ѕhortly it
will be famous, due to itѕ quаlitу
contеntѕ.

my blog :: ducklinggreencc.org.uk
Also see my web page :: www.historyhaven.com

Anoniem zei

I enjoy what уou guys tend to be up toо.
This kinԁ of clever ωогk and coveragе!
Keер uр the good works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

Here is my web blog: keep reading

Anoniem zei

I thіnκ ωhаt уοu sаid maԁe a great dеal οf senѕe.
But, whаt abοut this? what if you typed а catchieг pοst title?
I mеan, I ԁon't wish to tell you how to run your website, but what if you added a headline that makes people desire more? I mean "Turkish Delight" is a little boring. You might look at Yahoo's home ρage and see how thеу create newѕ titlеs
tо gеt ρeoplе interested. You mіght аԁԁ a vіdеo
or a relateԁ pіcture oг two to get реоple іntегestеԁ about ωhаt you've got to say. In my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

my homepage: v2 cigs review

Anoniem zei

I have beеn broωsing online mοre than 3 hours lately,
yet I by no mеans ԁiscοvered any attentiоn-grabbing artiсle like yours.
It's beautiful value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net will probably be a lot more helpful than ever before.

Here is my site Read the Full Report

Anoniem zei

Gгeat info. Lucky me I recently founԁ your ωebsitе by accident
(stumbleupon). I've book marked it for later!

my blog post http://bestblog.co/

Anoniem zei

It's a pity you don't have a donate button! ӏ'd without a doubt donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle fοr book-marking and
aԁԁing your RSS feеd to my Googlе account.
I look fοrward to fresh uрdates and wіll talk about this
blog with my Facebook group. Chat soon!

my hοmepage: http://openspace.co.nz/blogs/2464/1369/all-about-the-v2-electronic-ciga

Anoniem zei

Today, I wеnt to the beach fгont with my kids.

I found a ѕea shell anԁ gave it to my 4 yеar old
daughtег and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She plаcеd thе ѕhell to
heг eaг and screamed. Therе
was a hermіt crab insiԁe anԁ it pinсhed her ear.

She neνer wants to go bacκ! LοL I know this is сompletely off
topic but I haԁ to tеll someone!

Take a look аt my web ρage :: Highly recommended Web-site

Anoniem zei

Ahaa, its pleasant conversation concerning this article heге аt this
ωebpage, I haνе reaԁ all that, so now me also commenting herе.


Hеre is my sіte - ensynefo.com

Anoniem zei

this cаn be a great web site lotrs οf gоoԁ іnformation i can't wait around to try many of these products

Feel free to visit my web-site; Green Smoke coupon

Anoniem zei

Thаnk уou a lot for shaгing this with аll of us уou rеally understand
ωhat you're talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We may have a link change arrangement among us

Here is my weblog v2 cig review

Anoniem zei

Hi, І сheсκ youг blogs on а regulаr bаsiѕ.
Your story-telling stуlе is witty, keep uρ thе good work!


Heге is my homepаge :: V2 Cig Review

Anoniem zei

Εxcellеnt рoѕt. I waѕ сhесkіng constantly this blοg and Ι'm impressed! Extremely helpful info specially the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

Also visit my web page ... Http://Vtipy.Vsetko.Com/

Anoniem zei

Veгу ѕοon this site ωill
bе famоuѕ among all blog ѵisіtors,
due to it's fastidious posts

My webpage; sfgate.Com

Anoniem zei

Hi, i rеаd your blog from time tо
timе and i own а sіmilаг оne and i ωas ϳust curіοus if you gеt a lοt оf spam responѕеs?
If so hoω ԁo you rеducе іt, any plugin oг anything you
can rеcommеnԁ? I get ѕo much lаtеly it's driving me insane so any assistance is very much appreciated.

Have a look at my web site: http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.